Landen in de toekomst - Stadsvisie Nijmegen 2020

2013

Gemeente Nijmegen

Tekst:Arjen Besselink
Concept en beeld:Floor Adams
Stem:Lineke Sieben
Muziek:Peter Johan Nijland
Geluid:Dennis Pasveer
Gedicht:Dennis Gaens

Over Landen in de toekomst - Stadsvisie Nijmegen 2020

Wat voor stad kan en wil Nijmegen zijn in 2020? Die vraag stond afgelopen jaar centraal om te komen tot de Stadsvisie Nijmegen 2020. In stadsdebatten, met een wijkenkaravaan en op een speciale website zijn Nijmegenaren daarover met elkaar en met de gemeente in gesprek gegaan. Dat heeft een inspirerende kijk op de toekomst van Nijmegen opgeleverd.

Mariken van Nimwegen is een mirakelspel dat ongeveer 500 jaar geleden is geschreven. Mariken woont in Nijmegen en wordt blootgesteld aan de invloed van de duivel, in de gedaante van Moenen. Moenen en Mariken leiden jarenlang een zondig leven, waarop Mariken terugkeert naar Nijmegen en berouw toont. Moenen wordt kwaad en gooit haar van grote hoogte naar beneden. Mariken overleeft de val en gaat op zoek naar vergiffenis voor haar zonden. Na jaren van boetedoening lukt dit.

Op 6 maart 2013 is de stadsvisie Stad in Zicht vastgesteld door de Nijmeegse gemeenteraad. Stad in Zicht is het verhaal van de stad: waar komt Nijmegen vandaan, waar staat Nijmegen nu en waar gaan we naar toe? Van deze visie, waarvan de oorspronkelijke tekst hier vindbaar is, is een publieksversie gemaakt. De publieksversie heb ik in deze animatie gegoten. Een modern mirakelspel, gebaseerd op het verhaal dat zoveel Nijmegenaren al kennen: Mariken van Nimwegen.

Voor deze stadsvisie maakte ik eerder twee filmpjes t.b.v. het stadsdebat en later zijn de stills uit de animatie gebruikt voor de vormgeving van het papieren gedrukte uitgave.

Animatie

  • Landen in de toekomst

    Landen in de toekomst

Stills

  • Still uit <cite class='work'>Landen in de toekomst</cite>

Externe links